- MUZEE IN JUDETUL VALCEA -
Muzeul de Istorie a Judetului Valcea
Muzeul de Arta "Casa Simian"
Ramnicu Valcea
Muzeul Satului Valcean, Bujoreni
Muzeul Viei si Vinului, Dragasani
Complexul Muzeal Maldaresti
Casa Memoriala "Anton Pann"
Ramnicu Valcea
Muzeul de arheologie si arta religioasa "Gh.Petre-Govora", Baile Govora
Colectia de arta plastica "Alexandru Balintescu", Costesti
- PUBLICATII -
Revista BURIDAVA
Regimentul 2 Dorobanti-Valcea
- GALERIA FOTO -
Site realizat de AVANSOFT
Pagina de Facebook
Youtube MJASV
Boromir
Jooble
http://jooble.com.ro/
http://jooble.org/
Comunicat de presa Expozitia temporara ”100 de ani de Trench-Art romanesc”

Comunicat de presa
Expozitia temporara ”100 de ani de Trench-Art romanesc”

Continuand seria de manifestari culturale dedicate Centenarului, Muzeul Judetean ”Aurelian Sacerdoteanu” va aduce o expozitie inedita pentru orasul nostru, ce prezinta un fenomen apartinand laturii mai putin cunoscute a razboaielor, si anume Trench-Art sau Arta Transeelor.
Intitulata ”100 de ani de Trench-Art romanesc”, expozitia cuprinde peste 200 de bunuri cultural-artistice din colectia lui Cristian Dumitru, inginer electronist din Bucuresti si promotor al acestui fenomen atat de apreciat In strainatate dar Inca obscur la noi In tara.
Arta din transee este de regula definita ca orice obiect de decoratiune, realizat de catre soldati, prizonieri de razboi sau civili, si a carui realizare este direct legata de un conflict armat sau de urmarile acestuia. Desi aceasta practica a prosperat In timpul Primului Razboi Mondial, termenul de Trench Art sau de arta din transee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual de catre personalul care a servit si In Cel De-Al Doilea Razboi Mondial.
Din proiectile, cartuse, obuze, grenade si alte piese de armament din cele doua razboaie mondiale, soldati romani dar si de alte nationalitati, aflati fie pe front, In spitale de campanie sau prizonierat, au realizat uneori adevarate opere de arta.
Arta Transeelor arata cum din obuze se pot obtine vaze frumos decorate, cum din proiectile si gloante iau nastere brichete si sfesnice iar din grenade s-au obtinut scrumiere. Obiectele de arta purtand amprenta istoriei (inscriptii ca Verdun, 1916, 1918 etc) au fost de multe ori salvate din centrele de colectare a metalelor sau achizitionate de Cristian Dumitru de prin targuri la preturi destul de ridicate deoarece predomina piesele din alama.
O piesa de exceptie si cea mai mare din expozite este o pala de elice de avion IAR 39, cu o poveste interesanta si care pastreaza Inca vopseaua originala din perioada razboiului.
Un alt exponat spectaculos este o masuta pentru fumat realizata din tub de proiectil de tun, calibrul 203 mm, cu manere din tuburi de cartuse de mitraliera grea, calibrul 14.5 mm si cu inscriptia 1940-1945.
In expozitie se mai gasesc si obiecte militare folosite In scop civil si pe care civilii le pot avea In casa fara sa stie ca sunt obiecte militare: binocluri, busole, felinare s.a.


Vernisajul aceste expozitii itinerante va avea loc joi, 7 iunie, ora 16, la etajul Muzeului de Istorie din Calea lui Traian, nr. 143 iar expozitia va ramane deschisa timp de 2 luni.

 
© 2003 - 2024 MUZEUL JUDETEAN VALCEA. TOATE DREPTURILE REZERVATE.     WEBDESIGN: AVANSOFT SRL