Covoarele si scoartele oltenesti constituie genul princeps al artei traditionale romanesti prin rafinamentul, amploarea si calitatea sintezei decorative. Ele se bucurau de grija si pretuirea celor ce le lucrau, reprezentand un izvor de mandrie si de consideratie. In unele imprejurari ele erau purtate in vazul intregului sat, asezate in carul cu zestre al tinerei mirese sau expuse in prilejurile solemne ale ceremoniilor funerare.
Expozitia tematica „Covoare si scoarte din Oltenia” isi propune sa prezinte publicului vizitator valori ale patrimoniului cultural pe care il detin muzeele de etnografie din Craiova si Ramnicu Valcea, piese care ilustreaza elocvent identitatea noastra nationala.
In acest context, expozitia organizata la Muzeul Satului Valcean, reuneste selectiv piese create de-a lungul timpului de mesterii populari din Oltenia si care au devenit adevarate capodopere ale artei noastre populare.
Totodata, proiectul nostru se doreste a fi o pledoarie in vederea adoptarii unor solutii concrete pentru salvarea si protejarea valorilor culturii traditionale, cu scopul de a fi tezaurizate si transmise generatiilor viitoare.